Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2010. március 1., hétfő

Holi -Holika -होली


Ma Holi van. India egyik legrégibb ünnepe. Története a védikus korig nyúlik vissza. A védákban és a puránákban feljegyzések találhatóak erről az ünnepről. Holi a színek ünnepe, a tavasz ünnepe. Minden évben Palguna hónap (február -március) panchami napján, azaz a 15.napon, teliholdkor ünneplik. Az ünnepség este veszi kezdetét, az utcákon óriási nagy máglyákat raknak, Holika a női démon megégetését ünneplik. Közben kiabáljhák, hogy "Győzd le Holikát!" Ugyanis a legenda szerint, Hiranyakashipu démon király azt akarta, hogy mindenki őt imádja és az ő királysága alá akart kényszeríteni mindenkit. Fia Phralada Vishnut követő ember volt, így apjával állandó összetűzésben állt.A király megparancsolta Holikának a női démonnak , aki az ő nővére volt, hogy vigye tűzbe Phraladat, hiszen a démont a tűz nem égeti meg, a fia pedig elég. De a tűzben Holi elégett, mert ereje csak a király jelenlétében élt, Phralad pedig mivel, igaz hívő volt a tűz nem égette meg. Így győzedelmeskedett a jó a gonosz felett.Hogyan ünneplik?

Ilyenkor az emberek egymásra színes festékgolyókat dobálnak, vagy festékpuskákkal lövöldöznek egymásra színes festékeket. Iylenkor minden tiszta festék, az utcák, házak, a szent tehenek... Volt részem benne. A helyiek kioktattak, hogy ilyenkor a legszakadtabb ruhát kell fölvenni, mert Holi után azt a ruhadarabot el lehet dobni, ugyanis a festék nem jön ki a ruhából, már nem növényi eredetű festékeket használnak. Sőt az arcunkról sem jött le legalább két napig, úgy néztünk ki mint valami marslakók. (:-)))

Happy Holi! हैप्पी होली! Bodog Holit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése