Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2010. augusztus 26., csütörtök

Zarándoklat

Indiában a vallásnak meghatározó szerepe van a mindennapi életben. Mivel minden karmikusan determinált, minden embernek saját érdeke, hogy a földi életében mindent megtegyen, úgy is mondhatnánk, hogy az istenek kedvére tegyen, azért hogy majd a következő életében magasabb rendű lényként szülessen újjá. Az egyén a karmáját nem tudja megváltoztatni, a múlton már nem tud segíteni, de tehet érte, hogy a következő életében jobb legyen.
Éppen ezért a hívőknek a zarándoklat is része az életüknek. Egy évben legalább egyszer el kell menniük valamelyik szent helyre, áldozatott kell bemutatniuk az isteneknek. A zarándoklat több napig, sőt hetekig is eltarthat. Van aki a saját családjával teszi meg ezt az utat.
Ez a kép a Hanuman hegyén készült, ( Hanuman, a majomsiten -róla majd külön írok az istenek bejegyzésben) lehet látni amint az asszony a saját csomagját a fején viszi, mivel annyira keskeny volt az út, hogy csak egy ember fért el rajta. A kezében pedig Hanuman-nak viszi az ajándékot. A zarándoklaton végig imádkoznak, kérik az isteneket, hogy fogadják el az áldozatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése