Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2012. augusztus 11., szombat

Mi is az a bindi?

A bindi a szanszkrit szóból a bindu-ból ered, jelentése: pont. Ezt régen csak a férjezett hindu nők viselték a házasságuk jeléül. Ez a pont a homlok közepén a két szemöldök között helyezkedik el, cinober vörös porból festették.

Az esküvői bindi teljesen eltér a hétköznapitól, nagyon díszes és hozzátartozik a szemöldök fölötti díszítés is.Ez a dísz már nem ragasztott vagy festett hanem egy láncon lógó medál mely a hajhoz  van tűzve, úgy hogy pontosan a harmadik szem helyére azaz a homlok közepére lógjon. Ez a tikka.

Az alsó képen szintén egy hindu menyasszony, akinek a bindije nem a hagyományos megszokott pötty, hanem egy drága ékszer, szintén tikka.
Ma már divattá vált, egy külön iparág épült fel a bindire. Nem csak férjezett asszonyok, hanem hajadonok is hordják a mindenféle alakú, színes, csili-vili öntapadós bindiket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése