Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2010. október 30., szombat

Kasztrendszer a hinduizmusban


Kép: Asszonyokkal, középen én (jellemző , hogy a férfiak nem engedik külön, nélkülük fotózni az asszonyaikat, így lett ebből vegyes kép (:-))))

Köszönöm a leveleket amelyeket írtatok, most próbálom körüljárni kicsit ezt a témát, és megválaszolni a kérdéseket. Előre jelezném, hogy nem szeretnék több oldalas tanulmányt írni erről, hiszen hiszen óriási irodalma van. Inkább a saját tapasztalataimmal ötvözném ezt a bejegyzést.


India hindu társadalma kasztrendszerre épül, szanszkrit szóval : varnára. A kasztrendszer négy kasztra tagolódik: bráhminokra, ksatrijákra, vaisjákra, sudrákra és a kaszton kivüliekre vagyis érinthetetlenekre. A bráhminok a kaszt legfelső szintjét foglalják el: ők a papok, tanítók, tudósok, szellemi vezetők, arisztokraták.
A ksatriják kasztjába tartoznak a hivatalnokok és harcosok, a vaisják kasztjába tartoznak a földművesek és a kereskedők, míg az utolsóba a sudrák kasztjába a munkások és mesteremberek. Az érinthetetlenek több kisebb kasztot alkotnak.Ide tartoznak mindazok akik pöcegödrök, latrinák takarításából élnek, valamint minden olyan alantas munkát elvégeznek (pl: lenyúzzák az állatok bőrét), amit más kasztbeliek nem hajlandóak megcsinálni. Az érinthetetlenek a városszélek nyomornegyedeiben élnek vagy a falvak szélein. Érinthetetlenekkel tilos volt érintkezni, bármilyen kapcsolatot fenntartani, nekik meg volt tiltva, hogy magasabb kasztbeliek, főleg a bráhminok útvonalait használják. Az érinthetetlenséget az indiai alkotmány betiltotta, de a hinduizmus sokkal erősebb, így még a mai napig létezik. Az érinthetlenek között egyre gyakoribb, hogy felveszik a kereszténységet és ezáltal mentesülnek minden megvonás, eltiltás alól, gyermekeiket is taníthatják keresztény iskolákban.
Ez a kasztrendszer igen merev társadalmi rendszer, melybe csak beleszületni lehet, az élet során nem változtatható meg semmilyen cselekedet és tett árán sem, még házasság esetén sem. Manapság a városokban már felbomlani látszik ez a rendszer, azáltal hogy már engedélyezett a szerelmi házasság kötése, de ez a folyamat még nagyon lassú.
Így amint már írtam előző bejegyzésemben a mesterségekről, a mesterség apáról fiúra száll, amibe beleszületik, azt kell megtanulnia és megtanítania a gyermekeinek is.
Nincs választási lehetősége. Ha pedig mégis ellenszegül, mert folyamatosan vannak ilyen esetek, akkor pedig tragédiával végződik, sajnos. Sok olyan eset van, hogy egy lány más kasztbeli fiúhoz megy feleségül, ilyenkor a lány családja teljesen kitagadja őt, minden kapcsolatot megszakítanak vele, és hát, ha utólag kiderül hogy rosszul választott, mert a fiú családja nem fogadja el őt, akkor sajnos senkire sem számíthat.

Kérdés volt az is, hogy a külföldiekkel milyen kapcsolatuk van, és egyáltalán alakíthatnak-e ki kapcsolatokat, és igaz-e, hogy a külföldiek is érinthetetlenek?! Hindunak születni kell!!! A hinduk ezt tartják, nem válhat senki hinduvá, csak születésénél fogva. Amint már írtam előző bejegyzéseimben, volt amikor nem engedtek be nagy hindu templomokba mert nem vagyok hindu, de volt rá ellenpélda is, hogy a hindíül beszéltem és száriban voltam, így senki nem állított meg a templom előtt. Különben sok barátot szereztem, és nagyon sokszor meghívtak a saját házukba vendégségbe, nem éreztem ezt a távolságtartást. Inkább az volt a tapasztalatom, ha elmentünk egy-egy hindu családhoz vendégségbe, hogy nagy tiszteletben részesítettek, sőt büszkék voltak arra az utca többi lakóival szemben, hogy az ő házukban különleges, idegen vendégeket fogadhattak. Ilyenkor szó szerint összegyűlt az utca apraja és nagyja.
Várom további kérdéseiteket vagy megjegyzéseiteket!

6 megjegyzés:

  1. Kedves Káli Gopika! Éppen ez az érdekes itt, a személyes tapasztalat. Jó írás és kielégítette a kíváncsiságomat. Legalábbis a pillanatnyit {:-)). Köszönöm! Jó hétvégét és békés emlékezést! –cortes-

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Cortes, örülök, hogy tetszett!!!(:-))

      Törlés
  2. Na most akkor érinthetetlennek számítanak a külföldiek, vagy nem? Mert ha a papírforma szerint azok, akkor hogyhogy mégis érinthetőek?
    Itt inkább arról van szó, hogy: Az egész kasztrendszer úgy idiótaság, és embertelenség, ahogy van. Amely természetesen a rossz hagyományokból, és a hülye vallásból ered. De a hagyományok, és a vallás nulla értelemmel, és rációval rendelkeznek, vagyis egyszerűen nem lehet rájuk alkalmazni az értelem kritériumait, közte a következetességét. Ezért lehetséges, hogy ugyan a szabályaik szerint a külföldi érinthetetlen, de mégis érinthető.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszett az írás - kérdésem lenne: hallatszik-e a zene kasztja???
    Köszönettel: JL

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves József! Örülök, hogy tetszett a bejegyzés! (:-) a zenével kapcsolatos kérdését, nem igazán értem, de azért próbálok válaszolni. Saját vélemény: szerintem van föld feletti zene, azaz az égi zene, ide számomra az a zene tartozik ami több mint szórakozás, pontosabban intllektuális zene!(:-))) nem akartam túl tudományos lenni(:-)) de kíváncsian várom az Ön véleményét! Szép napot!(:-)

      Törlés
  4. Kedves Gopika!---- Köszönöm a választ! - Arra lennék kiváncsi, hogy különböző varnák/dzsátik különböző jellegű zenét/hangszereket hallgatnak-e??? Tudom, hogy igen, hiszen pl. a Ravi Shankar felső kaszt, a dombák alsó - de kiváncsi lennék a tapasztalataidra, hogy pl. megkülönböztethető volt-e számodra a zenéből, amit hallottál, hogy melyik "varna szól" -, illetve a táncaik nagyon eltérőek-e??? Köszönettel a választ - József Lukács

    VálaszTörlés