Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2010. október 14., csütörtök

Rasgulla / रसगुल्ला


Mint minden más országban, Indiában is minden vallási ünnephez kapcsolódik egy ünnepi étrend, és ez nem csak a főételekre vonatkozik, hanem az édességekre, desszertekre is. Mivel az édesség szerves része az indiai konyhának, minden ünnepnek van egy sajátos édessége, amit ez alkalomból minden házban elkészítenek. A Dúrga Púdzsa egyik jellegzetes édessége a : Rasgulla ( ejtsd: raszgullá). Az indiai édességek között a Rasgullát az "édességek királyának" is szokták nevezni, tradicionális Bengáli és Orissai édesség. Ma már egész Indiában elterjedt és egyik legnépszerűbb desszert.


Gondoltam leírom a receptjét, mert nagyon nagyon finom...


Hozzávalók:
1/2 l tej
2 kk. liszt
1/4 kk. citromlé
1 csésze cukor
1 csésze víz
4-5 csepp rózsavíz eszencia


Elkészítés:
Felforraljuk a tejet egy lábasban, amikor zubog hozzáadjuk a citromlevet majd levesszük a tűzről, hagyjuk hogy a tej összeugorjon. Sűrű szövésű kendőn leszűrjük, és jól kinyomkodjuk belőle a savót. Azt a túrót amit így kaptunk: "chenna"-nak hívják. A chennát a sűrű szövésű kendővel lemossuk hideg viz alatt. ( hogy egy csepp savó se maradjon benne), majd szintén jól kipréseljük belőle a vizet. A "chenna"-t egy mély tálba tesszük, ahol símára gyúrjuk, majd hozzá adjuk a lisztet és tovább gyurjuk. Kis golyókat formázunk a masszából, majd félre tesszük addig amíg elkészítjük a szirupot. A vizet a cukorral összekeverjük egy serpenyőben, és sziruppá forraljuk. Majd tegyük bele a forró szirupba a kis túró golyókat és főzzük lefödve 15 percig. ( míg meg nem dagadnak a golyók). Hagyjuk kihűlni majd adjuk hozzá a rózsavíz eszenciát. Tegyük be a hütőbe pár órára.

Az indiai édességeknek az egyik tulajdonsága az, hogy elkészítés után minél többet áll a hűtőben, annál finomabb (:-)))))))) Várom a véleményeket ha elkészítítek!!!
Jó tanács: csak jó minőségű, lehetőleg házi tejet használjatok!!!!!!!!!!!
Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. A rasgulla nagyon finomnak bizonyult!...Köszönet!!!
    (Halkan jegyzem meg, hogy már vasárnap este van és csütörtök óta nem volt bejegyzés {:-(

    VálaszTörlés
  2. Kedves Cortes! Örülök, hogy ízlett, és hogy elkészítetted (:-)))
    Ígyekszem a bejegyzésekkel (:-))) Happy Dussherát!!!

    VálaszTörlés