Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2010. október 9., szombat

Navratri / नवरात्री


A tegnap, okt. 8-án újabb hindu fesztivál sorozat vette kezdetét a Navratri -val.
A Navratri ( ejtsd: Navrátri ) jelentése: kilenc éjszaka. Nav= kilenc, ratri= éjszaka. Ez a fesztivál Shakti istennőhőz ( a hindu anya istenhez) és az Ő megjelenési formáihoz kapcsolódik. Egész India területén Ünneplik, különösen nagy jelentőséget tulajdonítanak: Gujrat és Bengal államokban. A termékenység ünnepeként is ismeretes ez a nap, ilyenkor vetik el a magokat.
Amint a nevéből is kiderül ez az ünnep 9 napig tart. Az első három napot Durga istennőnek szentelik, (ismertető jegyei piros öltözék amint oroszlán háton utazik) három inkarnációja van: Kumari, Parvati és Kali. Ők képviselik a nő három életkori fázisát: a gyerek kislányt, a hajadon és az érett nőt. Ilyenkor a nők szárikat visznek Durga istennőnek, megáldatják azokat a helyi papokkal és termékenységért imádkoznak.

A következő három napot Lakshmi istennőnek szentelik, ( Lakshmi öltözéke arany, állata a bagoly, a bölcsesség és a gazdagságot szimbolizálja).
Az utolsó három napot pedig Saraswati istennőnek szentelik akinek az öltözéke tejfehér, állata a hattyú, és a tudást szimbolizálja. Ilyenkor a nők világos színű ruhákba öltöznek az esti imádkozásra. Egyes közösségekben a 9 nap alatt szigorú böjtöt tartanak.

Volt szerencsém kétszer is megtapasztalni, megélni ezt a fesztivált, hááát, mit is mondjak, nem volt valami túl nagy élmény. Egy nagy káosznak tűnt az egész. Képtelenség volt utazni, mindenhol ember tömegek, mert fesztiválok idejére mindenki haza utazik a családjához, vagy a rokonaihoz, ezért aztán az az ember érzése, mintha egész India utazna ( de erről már írtam fentebbi bejegyzéseimben)...


de hát India már csak ilyen, azért még imádom (:-)))

1 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy rátaláltam erre a blogra!!! Nagyon érdekes a számomra. Köszönet érte.
    Namaste

    VálaszTörlés