Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2010. november 6., szombat

Gulab Jamun / गुलाब जामुन


A "Diwali nem tökéletes édességek nélkül"- tartják a hinduk. Valóban többféle édességet készítenek minden házban, hogy ezzel is hódoljanak Lakshmi istennőnek és Ganésának, és természetesen maguknak. (:-)))

Legnépszerűbb édesség a Gulab Jamun ( azaz rózsa golyó, gulab= rózsa), ez egy bengáli édesség, tejes golyó, de már annyira népszerű, hogy egész Indiában elterjedt.

Sokkal idő igényesebb az elkészítése, mint általában az édességeknek ( bevallom őszintén, annak ellenére hogy az egyik kedvenc édességem, eddig összesen 3x készítettem el (:-))

De ezzel nem szeretném elvenni senki kedvét, ki lehet próbálni, megéri (:-)))

Hozzávalók:
A golyóhoz:
1 csésze tejpor
1/2 csésze liszt
1/2 kk. szódabikarbóna
2 ek. olvasztott vaj (ghee)
annyi tej amennyit a tészta felvesz,
mandula v. pisztácia
a sziruphoz:
2 csésze cukor
1 csésze víz
5-6 kardamom hüvely
pár szál sáfrány
rózsavíz eszencia 5-6 csepp
olaj a sütéshez

Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, (kivéve a mazsolát vagy pisztáciát), és 15-18 golyót formálunk belőle. Majd a golyókat egyenként a tenyerünkbe kilapítjuk, bele tesszük a közepébe a mazsolát vagy pisztáciát és újra golyóvá formáljuk. Miután ezzel kész vagyunk a golyókat egy tálkába tesszük és letakarjuk nedves ruhával, és hagyjuk állni addig amíg elkészítjük a szirupot.
Egy serpenyőbe tesszük a vizet, cukrot, kardamom magokat és sáfrányt majd addig főzzük lassú tűzön, amíg a víz a felére nem csökken. Miután elkészült a szirup félretesszük addig, amíg megsütjük a golyókat.

Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és óvatosan belehelyezzük a golyókat, majd beállítjuk a tűzhelyet lassú tűzre ( ha túl forró a tűzhely akkor a golyók széthasadhatnak) kb. 5 perc után a golyók felemelkednek az olaj tetejére, a serpenyőt óvatosan rázogatjuk, nem kavarjuk, hogy a golyók ne sérüljenek. Így rázogatva, a golyókat aranybarnára sütjük. A szirupot öntsük egy tálba adjuk hozzá a rózsa eszenciát, majd helyezzük bele a golyókat és hagyjuk 1 napot állni., hogy érjenek össze az ízek.
Nagyon finom, imádom!!! Próbáljátok ki, megéri!!!(:-))))és írjátok meg milyen lett!
(De ha nem szeretnétek ennyi időt tölteni az elkészítésével, ma már az indiai fűszer boltokban lehet kapni előre elkészített golyókat, csak meg kell sütni és a szirupot el kell készíteni hozzá. Nyílván ez sokkal egyszerűbb így, ezt is kipróbálhatjátok.(:-) Jó főzőcskét!

7 megjegyzés:

  1. I do not understand Hungarian. but I know that food even I don't remember the name. It is delicious!

    VálaszTörlés
  2. Here you can find the recipe:

    http://festivals.iloveindia.com/diwali/gulab-jamun.html

    VálaszTörlés
  3. indiai vagyok. tanulok magyarul. látszik hogy izlett neked az indiai édességeket :D

    VálaszTörlés
  4. Ashish! Köszönöm, hogy írtál!!! Imádom az indiai édességeket (:-))) Ha van kedevd és időd küldjél recepteket(:-)))MAGYARUL! Közzéteszem és kipróbálom!!! Dhanyawad!

    VálaszTörlés
  5. Én régebben egy vega receptes füzetből börfit készítettem. Rengeteget meg tudtam enni belőle! Elő is keresem azt a kis könyvecskét....

    VálaszTörlés