Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2016. augusztus 10., szerda

Tulsidas Jayanti / तुलसीदास जयंती


Namaste!
Régen írtam már bejegyzést, tudom, tudom...ígyekszem! 😊 mivel ma Tulsidas születésnapja van, úgy gondoltam róla írok. Azt gondolom, hogy aki szeretné megismerni Indiát, annak tudnia kell ki volt Tulsidas. Egyik leghíresebb költő, irodalmár, filozófus, szent. Ő a Rámajána szerzője.
Goswami Tulsidas 1532-ben született Rajpurban (Uttar Pradesh) Sarayuparina Brahmin családba. Azt tartja a legenda hogy amikor megszületett nem sírt és harminckét egészséges foggal született.
 Ezért gyerekkorában Tulsiramnak vagy Ram Bolanak ( Ram Bola jelentése Ráma mondta.) 
A legenda azt tartja, hogy Tulsidas találkozott Hanumannal a majom Istennél és ő sugallta neki a Rámájána megírására.  Tizenkét könyvet hagyott az utókornak, mindebből a legfontosabb a Rámájána amely minden hindu házban megtalálható.
A legenda szerint sok látomása volt, ezért szentként tisztelték. Egyszer megkérdezték tőle, hogy igaz-e neki valóban megjelenik Ráma az isten? Mire ő csak annyit mondott :" nem vagyok különleges erőkkel rendelkező ember, pusztán ismerem Ráma nevét" 
Negyvenéven keresztül azkétaként élt Ayodhyaban majd Vaeanasiban. Azt tartják hogy csodákat is tette, egyszer egy szegény asszony halott férjét visszahozta az életbe. Ez a csoda eljutott Delhibe a mogul uralkodóhoz is. Az uralkodó hívatta Tulsidast az udvarba, hogy tegyen néhány csodát. Mivel megtagadta a szent a parancsot, ezért börtönbe vetették. Végül 91 évesen 1623-ban lelke elhagyta a testét elérve a halhatatatlanságot. Varanasiban hamvasztották el az Asi Ghatnal. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése