Hogyha Indiában az ember valami jót akar és olcsót enni, akkor a thálit választja. Mindig friss és minden utcai étteremben lehet kapni. A tháli egy tál ételt jelent, (lásd a képen). Ebben a tál ételben benne van a rizs, több féle szabzi (zöldség párolva fűszerezve), csatni, rajta (joghurt-ez azért szükséges hozzá, hogy a nagyon erős fűszereket lehűtse), szokott lenni savanyúság is, és természetesen csapati (tandúrban sütött kenyér) vagy valamilyen kenyér féle. Íme az Alu matar receptje:
Hozzávalók:
1/2 kg krumpli
400 g zöldborsó
2-3 csili paprika
1.k.k. koriander
1 k. k. garam masala
egy kevés fekete bors,
1 pici fej lilahagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 kevés mogyoróolaj
1 kevés citromlé
só
Elkészítés:
Felforósítjuk a mogyoróolajat és bele tesszük a fűszereket, kb. fél percig folyamatosan kavarva, pirítjuk benne a fűszereket, (állítólag így jobban kijön a fűszerek íze)majd hozzá adjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, tovább kavarjuk hogy ne kozmájon oda, hozzá adjuk a citrom levét, tovább kavarjuk, majd hozzá adjuk a zöldborsót és a felkockázott krumplit is. Sózzuk ízlés szerint és feltöltjük egy kevés vízzel, majd lassú tűzön főzzük, amíg a krumli meg nem puhul.
Elkészítése kb. 1/2 óra. Rizzsel, joghurttal és csatnikkal tálaljuk. Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése