Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2009. október 17., szombat

Diwali - दिवाली


Ma van Diwali, Dipawali napja (ejstd Díválinak). Egész India fénybe borul ma. Mert Díváli a Fény Ünnepe. A hinduk nagy szent ünnepe. Egyik legnagyobb ünnep. A Rámajána szerint ezen a napon ünneplik Ráma az igazságos isteni uralkodó visszatérését Ajódhjába, királyi székhelyére, Rávana felett aratott győzelmével. Ezen a napon Ráma királyságának népe az utakon mécseseket gyújtva várta haza a győztes uralkodót.

Ezért a Fény Ünnepe. Ez egy ötnapos ünnep. Ilyenkor bezárnak a hivatalok , a boltok, és mindenki útrakel. Olyan érzése van az embernek mintha egész India lakossága utazna. És valóban utaznak ötvenezer csomaggal családtagokkal, rokonokhoz, ismerősökhöz, barátokhoz.Tolakodnak-nyomakodnak, könyökkel térdell és ha már a vonat ajtaján nem férnek fel akkor másznak az ablakon. A vonatokra már hetekkel előtte meg kell venni a jegyet, mert hanem esélye sincsa az ember fiának lányának hogy felférjen. Ha tanácsolhatom, ilyenkor senki ne utazzon! Ha mégis erre szánja el magát, akkor készüljön fel mindenre...

Mondjuk a hinduk ezzel különösebben nem foglalkoznak, ha nincs jegyünk akkor is felszállnak és utaznak, aztán alkudoznak a kalauzzal és megérkeznek ahova indultak. Díváli egyben az indiai újév kezdete is. Ezen a napon feldíszítik házaikat és mécseseket gyújtanak, mert azt tartják ha nincs fény a lakásban akkor Láksmí a szerencse istenője és Ganésa nem térnek be a házakba hogy szerencsét hozzanak. Ezért gondosan ügyelnek arra, hogy a házi oltárukon egész éjszaka égjen a mécses. Hogy az istenek szeremcsét, békességet és boldogságot hozzanak. Most már egyre gyakoribb hogy országszerte nagyméretű tűzijátékokat szervenek. A családtagok egymást megajándékozzák és hát természetesen nem maradhat el az édesség sem.
शुब दिवाली

2 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök ,hogy megszületett ez a blog,már nagyon vártam!Gyönyörű lett,öröm olvasni!
    Boldog Diwalit!

    VálaszTörlés
  2. Én is szivesen olvasok Indiáról és kicsit irigykedek is, hogy milyen szerencsés vagy hogy eljuthattál ilyen távoli csodás helyre! Minden jót kivánok!

    VálaszTörlés