Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2013. november 4., hétfő

Happy Diwali 2013Idén Diwalit nov.3-án ünnepelték. Diwali egyik legfontosabb ünnep Indiában. Nem csak. Hinduk ünneplik, hanem a szíkek, dzsajnák is. A Diwalit vagy Dipavalit " a fény ünnepének" hívják. A bennünk levő fény, mely győzedelmeskedik a gonoszon. Ezért van az hogy ilyenkor a hinduk a házaikat mécsesekkel árasztják el, és egész éjszaka égni ahgyják. Ez az ünnep, Laksmi nevéhez fűződik, aki a gazdagság istennője. Azt tartják, hogy Laksmi csak azokba a házakba lépik be szerencsét, gazdagságot hozva, ahol fényt tálal. Külön púdzsát tartanak az ő tiszteletére. Ez a Laksmi púdzsa.
A családok a Diwalit együtt ünneplik! Egymást főként édességekkel lepik meg, de most már divat lett nagyobb ajándékokat is adni!
Jó tanács:amennyiben Indiában ér a Diwali, az ünnep előtt és után 2 nappal lehetőleg ne utazzál, mert egész India utazik! Hegyén-hátán lógnak az emberek és a csomagok, képtelenség jegyet kapni a vonatokra, buszokra, ha pedig mégis sikerül, akkor folyamatosan könyökharcot kell vívnod a helyedért! Boldog Diwalit! Happy Diwali!(:-))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése