Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2009. december 16., szerda

Valóban szent-e a szent tehén?


India , a szent tehenek országa. A hinduk minden állatot nagy tiszteletben részesítenek. Különösen a teheneket. Nem szabad megölni, bántani őket. Nemcsak maga a tehén szent hanem az öt termék is amely tőle származik:tej, túró, vaj, trágya és vizelet. A trágyának és a vizeletnek tisztító ereje van. Nagy ünnepek előtt tehén trágyával tisztítják meg az asszonyok a piszkos helyeket. A hinduk azt mondják, ha a haldokló egy tehén farkába kapaszkodik akkor kikerülve az újraszületések sorozatát, egyenesen a menyországab jut. A tehén minden indiai tápláló anyja.-mondják, valóban így van, de csak bizonyos határokon belül. A tehenek mindenhol jelen vannak, a templomokban, várótermekben, utcákon, mindenhol szabadon járnak kelnek, és időnként a szentségen túl a hinduk türelmét is próbára teszik. Nem akarok illuzió romboló lenni, csak láttam a realitást is.
Sajnos nem azt tapasztaltam, hogy a teheneket különösebb tisztelet övezné. A sofőrök őrülten dudálnak és csúnyákat mondanak ha az útjukban áll, a rendőrők a méteres botjukkal (mert a rendőröknek egy méteres fa botjuk van, ezzel irányítjáka forgalmat, az autókra is ráütnek gátlástalanul, ha szabálytalankodnak-de erről majd bővebben írok a közlekedésnél) jó nagyot húznak szegény állítra ha épp az esti csúcsforgalmat akadályozza. A gyümölcs és zöldség árusok, pedig egyáltalán nem engedik hogy a tehén kiszolgálja magát. Elkergetik és csúnya szavakkal illetik. Így aztán szegény teheneknek marad a szemétben való turkálás, esznek mindenféle hulladékot a papírtól a nylonzacskóig. Mindent ami az útjukba kerül. Az, hogy ki hogyan számol el az isteneivel, pár fürdőzéssel és púdzsázással (púdzsá=ima) elintézik.
Ugyanakkor a túristákat különösen megmotozzák, ha nagy hindu templomokat akar meglátogatni. (nagyon sok esetben nem engedik be, mert nem hindu) de ha mégis, akkor mindent levetetnek róla, ami bőrből készült. Rólam például Mathurába Krisna születési helyén épült Keshav Dev templomban csak úgy engedtek be, hogy levetették rólam a bőr karkötőmet, a bőr övemet és a bőr hátizsákomat sem vihettem be. Ráadásul még a fényképezőgépemet is elvették.
Még jó hogy engem beengedtek. (:-).Habár nagy csalódás volt az a templom. Nem láttam benne sok olyat ami 3500 évvel ezelőttre mutatott volna. Mozgó és éneklő giccses viasszbabák mesélik el Krisna születésének történetét.
A hinduk semmit nem vesznek föl ami bőrből készült. Ugyanakkor virágzik a bőripar. Külön városrészek vannak ahol a bőröket cserzik, festik stb. Ezt természetesen az érinthetetlenek végzik, a legalsó kasztból valók, ősrégi módszerekkel, modern technológiának nyoma sincs. (Ezért van az hogy az átlag életkor a bőrcserzőknél 40 év.)
Mintha visszamennénk az időbe. Ezt sokszor lehet tapasztalni Indiában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése