Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2013. február 17., vasárnap

Upanayanam

Írtam már a Gayatri Mantra kapcsán, hogy majd szólok néhány szót az Upanayanam szertartásról is. Szanszkrit eredetű szó, jelentése: Upa=látás, Nayana=tudás.
Mikor a bráhmin fiú betölti a 7. életévét, akkor helyezik a testére a szent zsinórt,az úgynevezett: yajnopabitam-ot, egy bonyolult szertartás keretében. Ezt a zsinórt élete végéig hordania kell. Ez által a szertartás által válik a fiú bráhmacsári-vá, azaz ettől a naptól kezdve tanulmányozhatja a Védákat. Ez a második születése, "kétszer született"-nek is szokták hívni a bráhminokat. Először megszületett testileg, másodszor pedig a Védák tanulmányozására.Ettől a szertartástól kezdve minden nap el kell végeznie a 3x imát, reggel délben este és a tűzáldozatot.
A yajnopabitam zsinor 3 szálból áll:
az első szál jelenti :  az adósságot a tanároknak akik eddig tanították
a második jelenti : adósság a szülőknek
és a harmadik: a bölcsek, tudósok iránti adósság
Ezt a zsinórt  azért is kell viselni, hogy soha egy pillanatra sem feledkezhet meg a viselője, tudnia kell hogy kinek az adósa.
A szertartás két részből áll, az első felében felhelyezik a megszentelt zsinórt, a második felében pedig a Gayatri Mantrát recitálják folyamatosan, hogy megtanulja annak helyes ejtését és megértse annak jelentését.
Úgy ahogy Indiában mindent, ennek a szertartásnak a dátumait az asztrológusok állapítják meg, hogy mikor lehet elvégezni. Erre is van külön naptáruk. A legmegfelelőbb időszak általában a február-március hónap. Nagycsaládi ünnepségnek számít, nem csak a család, hanem a rokonok, barátok ismerősök, mindenki részt vesz ezen a szertartáson.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése