Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2015. október 2., péntek

A füllyukasztás szertartása a hinduizmusban / Karnavedha

Namaste!
Most olvastam egy érdekes cikket arról, hogy a füllyukasztás Indiában milyen nagy ceremóniával jár. Ugyanis a hinduizmus szerint, minden gyereknek, kaszttól függetlenül 8 kötelező szertartáson kell részt vennie élete során.
1.  Névadás ( Namkarana)  
2. Szilárd ételek fogyasztása ( Anna Prasana) 
3. Füllyukasztás ( Karnavedha ) 
4. Hajlevágás (Chudakarana) 
5.Tanulás megkezdése (Vidyarambha)
6. Upanayana, a szent zsinór- szertartás ( erről már írtam egyik bejegyzésemben) 
7. Házasságkötés (Vivaha)
8. Halotti szertartás (Antyeshti)

 A füllyukasztást más néven Karnavedhát különböző időpontokban hajtják végre, figyelembe véve a csillagok állását, akár a többi szertartásnál. 
A lehetséges időpontok a következők: a születés utáni 10.,12.,16.-án vagy a 7. hónapban, vagy 1., 3.,5.születésnapján. 
Ennek a szertartásnak is szimbolikus jelentése van: a belső fül kinyitása. Ami azt jelenti, lefordítva a mi nyelvünkre: a szertartás után a gyerek meghallja a szent, isteni hangokat. Bizonyos védettséget is ad a gonosz ellen. Az ajurvédikus orvoslás szerint pedig kifejezetten jó hatása van a test energiáinak működésére. A szertartást a család papja végzi!


Egyaránt lyukasztják fiúknak és lányoknak. A lányoknak először a bal fülüket a fiúknak pedig a jobbat lyukasztják. Természetesen csak aranyat használnak egészségügyi okokból.

Az orrbavalóhoz nem fűződik különösebb rituálé, szintén hozzáértő lyukasztja. Régen csak a férjezett nők hordták, ezzel is kifejezve mélységes tiszteletüket Párvati istennő előtt.
Ma már házasság előtt is egyre több lánynak lehet látni az orrában. Valóban szép és esztétikus. 
Itt megjegyeznék még egy érdekes dolgot: észak- Indiában az orr bal oldalára teszik az ékszert, míg dél - Indiában az orr jobb oldalára. De már láttam olyat is, hogy mindkét orrcimpájában volt ékszer.
Nekem mivel Agrában lyukasztották, így a bal orrcimpámon van!(:-)))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése