Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2011. május 23., hétfő

Salwar Kameez / सलवार कमीज़

A Salwar kameez (ejtsd: salvár kamiz-nak) szintén igen népszerű viselet Indiában, ( nem csak a muzulmánok és a szíkek körében). Más néven pandzsábinak is hívják. A Salvár kamízt viselik Pakisztánban, Afganisztánban és Bangladeshben egyaránt, van női és férfi változata. A salwar perzsa eredetű szó mely nadrágot a jelent , a kameez pedig inget (szintén perzsa eredetű). A nadrág azaz a salvár egy buggyos nadrág, míg a kamíz egy tunika jellegű hosszú ing. A női viselet abban különbözik a férfi viselettől, hogy tartozik a salvár kamízhoz még egy dhopatta is ( ejtsd: dhópattának) mely egy kendő, melyet általában ha a templomba mennek, vagy idősebb férfival találkoznak akkor a fejüket takarják el, vagy egyszerűen csak kiegészítőként használják. Egyre gyakoribb a fiatal hindu lányok körében is ez a viselet főleg észak Indiában, ugyanis a szári csak a férjezett nők hordhatják.
A churidar (ejtsd: csuridár-nak) a salvár egyik változata, ez egy szűkített nadrág, alul a bokánál, lábszárnál ráncolva. Íme a fenti kép.

Még több salvár itt, egyik szebb mint a másik:
http://www.designersalwarkameez.com/
http://www.utsavsarees.com/salwar/

5 megjegyzés:

  1. Ó,Isten, de szépek...
    Sosem voltam Indiában, de ha lehetőségem adódna, bizonyosan nem kéretném magam:)
    Olyan színes minden,biztos egész nap könnyeznék örömömben, hogy végre színesbe öltözött emberek között lehetek.

    VálaszTörlés
  2. Meg szeretném kérdezni ,hogy itthon lehet-e ilyen ruhát kapni,és hol? A lányomat szeretném meglepni egy ilyen csodálatos türkiz színű ruhával!

    VálaszTörlés
  3. Meg szeretném kérdezni,hogy itthon lehet-e ilyen ruhát kapni valahol? A lányomat szeretném meglepni egy ilyen csodás ruhakölteménnyel! :-)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Gabriella! Itthon is lehet kapni, ezt a boltot ajnálom, nagyon jó, normális áron , kb két hete voltam és sok szép volt. Érdemes benézni! http://www.kohinoorbazar.com/

    VálaszTörlés
  5. Informative Website. Please Keep Continue Such Kind Of Effort.
    I Shared Your Post With My Friends Also.
    skull sporran

    VálaszTörlés