Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2011. május 18., szerda

Szári / Sari / साडी

Gondoltam írok pár sort a szárikról, hiszen olyan gyönyörűek, egyik szebb mint a másik. Az ember fia-lánya bemegy egy szári boltba mert szeretne vásárolni egyet... aztán rájön hogy nem tud választani, mert egyik szebb mint a másik, és már eltöltött két órát a válogatással, nézegetéssel,...és még mindig nem választott.(:-))


Szóval jó tanács: ha valaki szárit akar vásárolni akkor szánjon rá legalább fél napot....





Mert a száriknak sok fajtája ismeretes, sorolom akkor hogy melyek a leghíresebbek Indiában: Bridal, Kanta, Baluchari, Chanderi, Banarasi, Chikan, Tengail, Bandhani, Ikat, Bomkai, Kanjivaram. A szárik milyenségét, minőségét és természetesen az árát elsősorban az anyag, a szövés, a díszítés, a motívumok határozzák meg.


De mi is az a szári tulajdonképpen?! A szári olyan női viselte mely nagyon népszerű: Indiában, Bangladeshben, Nepálban, Sri Lankán, Burmában, Bhutánban és Malaysiában is.


A hindu nők viselete. A szári mérete 7m-9m hosszú anyag, melyet szoknyaként a derékra kötnek. Különböző kötési stílusok léteznek. A szárihoz tartozik egy alsószoknya (pettikoat ) melyre "felépítik" felkötik a szárit. Tartozik hozzá még egy kis derékig érő rövid blúz (blouse vagy más néven choli), mely általában a szári anyagából készül. Íme a kötési stílusok, államonként változnak, de a leggyakoribb az egyik végét szabadon hagyó stílus, melynek célja, hogy takarja a vállakat és nagyon sok esetbe a fejet is.
Itt egy video a Dupatta stílusról:


hasznos link:
http://dailywomenswear.blogspot.com/2010/07/how-to-wear-saree-wearingasari-drape.html (:-)))


4 megjegyzés:

  1. Igazi vágyam egy szári. Egy gyönyörű, babarózsaszín szári. Tudom igazad van, ha ott állnék, hogy válasszak...nos azt hiszem én pár napig járnék vissza,mire tudnék dönteni:)

    VálaszTörlés
  2. Nekem van kettő is,de nagyon nehéz felvenni!

    VálaszTörlés