Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2017. október 4., szerda

Beszélgetés T.P:S.Rawat Igazgató úrral al az Indiai Filmhétről

Námászté!


Holnap kezdődik az Indiai Filmhét a Puskin moziban.
A rendezvénnyel kapcsolatosan kérdeztem T.P.S.Rawat urat az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ igazgatóját.

1. Hány éve rendezik meg az Indiai Filmhetet Budapesten? Gondoltak-e arra, hogy kiterjesszék ezt a rendezvényt országos szintűre?

  Nem ez az első ilyen jellegű rendezvény, hosszú évek óta tartunk filmfesztiválokat, rendszeresen 2013 óta, az utóbbi időben mindig a Puskin mozival közreműködve. Ünnepeltük már az indiai film 100 éves évfordulóját, voltak klasszikus művész- és regionális filmválogatások, Bollywoodi filmsikerek, régi és új filmek. Idén India függetlenségének 70. évfordulóját ünnepeljük, ez alkalomból hoztunk el kortárs indiai filmalkotások mellett az elmúlt 15 év legnépszerűbb filmklasszikusai közül is néhányat. Tehát igen, immár hagyományosnak mondható az Indiai Filmfesztivál. Gondoltunk rá, hogy a későbbiekben elvinnénk a vetítéseket igény szerint más magyarországi városokba is, igen.

2. Miért érzi fontosnak ezt a rendezvényt? 

  Mindenképp fontosnak tartjuk a rendezvényt, hiszen ez is része az indiai-magyar kulturális kapcsolatok erősítésének. Az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ missziója, hogy minél több emberhez eljuttassuk az indiai kultúrát, és erre nagyon jó eszköz például a film.

3.Az elmúlt évek tapasztalata alapján, milyen visszajelzések érkeztek a rendezvénnyel kapcsolatosan. 

Jó tapasztalataink vannak a fesztiválokról, mindig érdeklődő és lelkes közönség látogatja a vetítéseket, ezért is rendezzük meg minden évben. A tavalyi statisztikai adatok: az egy hetes fesztivál három filmje teltházas vetítés volt, az egész hét pedig 71%-os látogatottsággal  zárult.

4.Ön, mint az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ igazgatója, hogyan látja, mennyire sikerül népszerűsíteni az évek során az indiai filmeket?

 Az indiai filmeket évek óta népszerűsíti az Indiai Nagykövetség: az alkalmi filmfesztiválok és vidéki India-napi vetítések mellett rendszeres filmklubunk is működik. Havi két alkalommal péntekenként tartjuk és a vetítések ingyenesek. Ami fontos, hogy a filmeket eredeti nyelvből fordíttatjuk (magyar felirattal vetítünk), és nem angol másod-fordításokból készülnek. Nagyon szeretik itthon például Shah Rukh Khan és Amitabh Bachchan filmjeit, de vannak, akik például ismerik és szeretik a kevésbé ismert rétegfilmeket is.

Köszönjük, hogy megosztotta velünk gondolatait, sok sikert kívánok! Köszönöm Berki Eszternek a segítséget.

Balogné Lázár Zsuzsanna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése