Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2016. május 14., szombat

Az indiai filmek és a Cannes-i Filmfesztivál

Námászté!
Javában zajlik a 69.Cannes-i Filmfesztivál, épp most olvastam egy érdekes cikket arról, hogy az indiai filmek miként voltak jelen a fesztivál történetében. Először egy érdekességgel kezdem: a gyönyörű Aishwarya Rai Bachchan idén a 15. alkalommal vesz részt a Fesztiválon.
 Az első részvétele a híres Devdas (2002) c. filmmel volt. A fesztiválon versenyen kívül vetítették Szintén ebben az évben Aiswarya cannes-i zsűri tagja volt.
 
http://pakistyles.com/wp-content/uploads/2015/12/Indian-actress-Aishwarya-Rai-Hot-dresses.jpg
Jöjjön egy kis visszatekintés:
1946-ban megosztva nyert Aranypálmát a Neecha Nagar c. film rendezte Chetan Ana
 Képtalálat a következőre: „neecha nagar”
Az indiai filmművészet történetében az ötvenes évek nem csak az egyik legtermékenyebb korszak volt, hanem  egyben meghozta a külföldi fesztiválok elismerését, amint ez a díjak sorozatából is látszik.
1952- Amar Bhoopali ( r.:V. Sankaram ) versenyfilmek közt szerepel.
1954- Do Bigha Zamin (r.: Bimal Roy)  elnyeri az nemzetközi díjat. A következő évben a Boot Polish (r.: Prakash Arora) vetítik a versenyfilmek között, Kumari( Baby) Naaz színésznő különdíjba részesült a filmbeli alakításáért.
1956-Satyajit Rai: Pather Panchali című filmje tette fel Indiát a világ mozitérképére, elnyerve a legjobb dokumentumfilm díjat.
1957-ben Rajbans Khanna: Buddha szerezte meg a zsűri különdíját.
Majd 26 évet kell várniuk a következő díjig. 1983-ban Mrinal Sen: Kharij nyerte a zsűri különdíját. 1988-ban Mira Nair: Salaam Bombay viszi haza az Arany Kamera és a közönségdíjat.
Az utolsó díj, melyet nyertek a Cannes-i Filmfesztiválon, szintén az Arany Kamera díj volt 1999-ben Murali Nair: Marana Simhasanam.
Idén több film kerül bemutatásra a fesztivál keretében: Anurag Kashyap: Raman Raghav 2.0 ennek a filmnek az indiai bemutatója június 24. Indiával együtt nagyon várjuk!(:-))

A rövidfilmek kategóriában hat bengáli rövidfilm szerepel, köztük Anirban Guha: Elixir,
Abhiroop Basu: Délután Júliával.
Nagyon szurkolok, mert már rájuk férne egy Cannes-i díj! Ajánlom mindenkinek a fent felsorolt filmeket valóban zseniálisak! Jó szórakozást!(:-)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése