Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2016. január 15., péntek

Makar Sankranti 2016Namaszté!

Az év első fesztiválja  a hinduizmusban! A Makár Szankránti nagyon vidám, színes, örömteli,  asztrológiai jelentőségű ünnep.
 A Napisten ünnepe. Ez az egyetlen olyan ünnep amelyiknek a dátuma stabil, azaz minden évben ugyanazon a napon ünneplik, január 15.-én.
A hindu naptár szerint a Nap ekkor lép be a Bak állatövi jegybe, ezzel megkezdődik a tavasz. Egyik legnagyobb ünnep egész India szerte ünneplik. Minden államban saját szertartása alakult ki, sőt bizonyos államokban még a neve is más a fesztiválnak.
Például: Punjab államban: Lohri. 
Tamil Nadu államban Pongálnak hívják, az egyik legnagyobb  termésünnepként ünneplik.Ezen a napon a nők hajnalban a házuk elé gyönyörű színes kolamokat (színes krétával kerek díszeket) rajzolnak. Úgy tartják, hogy ezek a kolamok szerencsét és bőséget hoznak a ház lakóinak.


Természetesen az ünneplés része a rituális fürdőzés, a rengeteg édesség, púdzsa, papírsárkany eregetés. Találtam egy érdekességet, a Szurja púdzsáró ( Surya =Napisten) gondoltam megosztom veletek!(:-))

Egy ehhez fűződő személyes élményem, a sok színes papírsárkány naplementében Ágra fölött!
Happy Makár Sankranti! (:-))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése