Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2015. május 9., szombat

A lábujjgyűrűk titkai

A múltkor egy menyasszonyi képet osztottam meg, mert annyira tetszett, mindig elbűvölnek ezek a színek. Úgy gondoltam maradok a témánál és amiről most írni fogok szintén a hindu esküvőhöz lesz köze.
Indiában lábujjgyűrűt nem hóbort miatt hordanak, hanem komoly tradíciókhoz nyúlik vissza ezen ékszerek viselése.

Lábujjgyűrű, híndiül: bichiya (ejtsd: bee-Csi-ya), Mettelu telugu, Metti tamil , kalungura kannada nyelven.
Lábujjgyűrűt csak a férjezett asszonyok hordanak, hajadonoknak szigorúan tilos.
A lábujjgyűrűket a menyasszony a férjétől kapja meg. Ez is egy rituálé keretében zajlik, amint a lábujjaira felhúzza a férj a gyűrűket. Azért húzza párosan őket,mert az egyik a férjet a másik a fiútestvért jelképezi. Ha a nő özvegy marad akkor a fiútestvérnek köteles gondoskodnia a sógorasszonyról haláláig. Amikor a férj meghal akkor az özvegy az egyik lábujjgyűrűt leveszi.
Lehetnek ezek a gyűrűk díszesek, mindig az aktuális trendet követik de nem készülhetnek aranyból. Egy hindu nő derék alatt, soha nem hord aranyat, mert tiszteletlenség lenne Laksmi istennővel szemben.
Tehát ezek az ékszerek készülhetnek ezüstből, rézből, bronzból és más fémekből.
Habár ezt itt most megcáfolnám, mert ma már készítenek szépséges lábujjgyűrűket aranyból. Azt azért ne felejtsük el, hogy egy hindu nő mindig olyan kell legyen mint egy istennő.(:-))A lábujjgyűrű a mitológiában is jelen van. A nagy indiai eposzban a Rámanájában a lábujjgyűrű létfontosságú szerepet játszik. Amikor Sitát elrabolta Rávan, az úton elveszítette a lábujjgyűrűit. Ez volt az azonosító, a lábujjgyűrűknek köszönhető, Lord Rama rátalált szerelmére Sitára.
Írnék pár szót a lábujjgyűrű használatának egészségügyi okairól.
A második lábujjon viselt gyűrű jó hatása van a szexualitásra. Fokozza a nemi vágyat és a fogamzást. A másik érdekesség , hogy mivel állandó súrlódásban van a járás miatt, bizonyos idegeket nyom, melyek felelősek a nőgyógyászati problémákért. Felmérések szerint azok akik lábujjgyűrűt viselnek sokkal kevesebben küzdenek nőgyógyászati problémákkal, mint azok a nők akik nem hordanak gyűrűket.
Végezetül még egy érdekesség: az ezüstről azt tartják, hogy egy jó vezető, elnyeli a poláris energiákat a földből és átadja azt a testnek, ezáltal a test felfrissül, mai szóhasználattal élve, tele lesz energiával.
Hölgyeim!!! Bátran lehet viselni a lábujjgyűrűt. Nekem is van!(:-)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése