Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2015. január 27., kedd

Miért olyan gyönyörű az indiai nők szeme?


Mindenkit elbűvölnek a csodálatos szemek! Mi a rejtély titka? Elárulom: Kajal  vagy Khol (ejtsd: kadzsal-nak) a neve ennek a híres kozmetikumnak.
Ezt a növényi alapanyagokból készült fekete szemfestéket már az ókori Egyiptomban is használták a császárnők és előkelő hölgyek körében. Majd elterjedt a Közel-Keleten, Észak -és Nyugat- Afrikában valamint Dél-Ázsiában.Így Indiában is ősidők óta  használják.
Az indiai asszonyok nemcsak saját maguknak,hanem gyerekeiknek, már csecsemő kortól fogva festik a szemüket.
Ennek  két oka van: az első ok, egészségmegőrzés céljából: állítólag erősíti a szemet és minden szembetegségre alkalmazzák.
Itt megjegyezném, hogy nem olyan régen olvastam egy cikket a Kajal káros hatásairól. Sajnos a cikket nem tudom belinkelni, mert eltávolították, valószínűleg sok támadás érte.
A másik ok pedig a hiedelemre épül: a gyerek védettséget kap azáltal hogy a szeme ki van festve, elriasztja a gonosz ártó szellemeket. Véd a "Buri nazar", azaz a rossz tekintetektől, másnéven a szemmelveréstől.

Soha nem felejtem el amikor megláttam az első kifestett szemű gyereket. Aztán még időm sem volt gondolkodni,  jött egy iskolás csoport szintén feketére kihúzott szemekkel. Mivel valamilyen ünnep közeledett, ezért azt gondoltam, hogy biztos egy színjátszó csoport, akik majd előadják Krisna hőstorténetét. Na igen, de csak nem bírtam nyugodni. Furdalt a kíváncsiság. Odamentem egy mozgóárus bácsihoz, és megkérdeztem, miért fekete a gyerekek szeme. A bácsi akkor elmesélte, hogy ez a fekete szem védi meg  őket a gonosztól,  azt is elmondta, hogy mi a neve ennek a csodaszernek és hol lehet kapni. 
Aztán én is rászoktam, azóta is a Kajal rajongó vagyok. Mindig hozatok valakivel.(:-)) Csak ajánlani tudom, egész nap rajtam van és vízálló, ami nem utolsó szempont. Egészséges-e?! Azt, mindenki maga döntse el!

Arról, hogy mennyire nem csak a nők körében népszerű:
Pandzsábban például a férfiak is előszeretettel használják. Ünnepek alkalmából szépítik magukat.(:-))
A Kajal minden bazárban megvásárolható a bindivel együtt. Kihagyhatatlan kozmetikai kellék. 
Ugyanakkor Dél-Indiában még mindig házilag készítik el a nők. 
A Kajal tartalmaz: szantálfa masszát, ricinus olajat és ghit( tisztított vajat). Több napon keresztül készül különböző technológiák segítségével. 
A statisztika szerint a nők 60 %-a a hagyomány, a hiedelem miatt festik gyermekeik szemét, míg 20% -a ismeri az egészségügyi okokat. 
Még egy érdekes dolog a Kajalról, az USA- ban nem forgalmazzák, mert károsnak találjak a Kajal összetevőit.
Most már csak az a kérdés, hogy akkor az a sok indiai nő mit használ a Kajal helyett, és mi van a "Buri nazar"-ral? Fogalmam sincs, de ígérem utána nézek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése