Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2010. január 20., szerda

Vasant Panchami, Saraswati Jayanti, सरस्वती जयंती

Ha már a fesztiváloknál tartunk, akkor elmondanám, hogy India állandóan ünnepel valamit. Nekem legalábbis ez volt az érzésem. Ma a hindu holdnaptár szerint Ünnep van. Szaraszvati, Brahmá feleségének ünnepe, Saraswati Puja, Saraswati Jayanti vagy más néven Vasant Panchami. A holdnaptár szeritn a fogyó hold ötödik napján tartják ezt az ünnepet, január-februárban, attól függ mikorra esik Panchami. Saraswati (ejtsd: Szaraszvati-nak) a művészetek , a tanulás, az oktatás istennője. Ezt az ünnepet, India majdnem minden területén ünneplik, kivételt képez Dél-India.
A népi hiedelem szerint ezen a napon öltött testet és mutatkozott meg az embereknek, hogy segítse őket a tanulásban, a művészetek elsajátításában. Így ez a nap Szaraszvati születésének napja. Ezen a napon különleges ünnepségeket szerveznek az iskolákban, a kollégiumokban, úgymond Saraswati Puját (Szaraszvati púdzsát- azaz imádást, imádságot) az Ő tiszteletére. A Szaraszvati szobrokat sárga selyemmel borítják be( A Nap színe) és úgy teszik a szobrocskát a házi oltárra, könyveket és hangszereket is raknak a szobor mellé.
Ezt a video ajánlom a figyelmetekbe, egy Sarasvati Vandana:

Itt pedig egy bhajan hallható Szaraszvatiról:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése