Námászté!
Kicsit kezd elegem lenni abból, hogy az indiai éttermekben itt Budapesten a pincérek nincsenek felvilágosítva arról, hogy melyik indiai kenyérnek mi a neve és milyen módon készül. Pedig ez a minimum én azt gondolom. Elég nagy káosz él az emberek fejében. Ami ennél rosszabb, az hogy a kedves pincérünk (direkt nem írom meg melyik indiai étteremben volt, mert különben egyik kedvenc éttermem) erősíti a saját igazát, ami természetesen rossz információkon alapul.
Na szóval, gondoltam írok egy kis ismertetőt az indiai kenyérfélékről.
Chapati / Rhoti: - egyik legnépszerűbb kenyérféle. Teljes kiőrlésű lisztből készített kerek formájú kenyér, tava- n( lapos serpenyő )vagy fém lapon.
Eredete: India
Elterjedése: India, Nepál, Pakisztán, Banglades, Sri Lanka.
Puri:- Készülhet: teljes kiőrlésű, finom vagy durva búzalisztből. A legelterjedtebb a maida (finom) búzaliszt. A liszt, só, vízből gyúrt tésztát, kis kerek formákra szaggatjuk vagy nyújtjuk és növényi olajban vagy ghiben arany sárgára sütjük. Van olyan recept amelyikben köménymag is szerepel.
Eredete: India
Elterjedése: India, Nepál, Burma, Bangladesh, Pakisztán, Malaysia
Dosa:- eredetileg rizs és fekete lencse ( Urad dal) lisztből készül, fermentált tésztából. Egy éjszakát erjesztik. A tészta állaga a palacsintához hasonló. Forró zsírozott fém lapon sütik. Tálalják töltve, vagy ételek mellé forrón, azonnali fogyasztásra.
Eredete: India
Elterjedése: Dél-India, Sri Lanka, Myanmar, Singapore, Malaysia.
Leggyakoribb ételek: Masala Dosa, Rava Dosa, Onion Dosa stb.
Paratha:- A paratha az egyik legelterjedtebb kovásztalan kenyér, hasonlít a chapatira, csak sokkal vastagabb és rétegzett. Gyakori a töltött paratha, a tésztába bele gyúrjak a párolt zöldséget ( krumpli, karfiol, zöld fűszerek, csili stb.) és azzal együtt sütik meg. Készül teljes kiőrlésű vagy finom búzalisztből. Nagyon ízletes, többnyire reggelire fogyasztják, mert laktató.
Eredete: India
Elterjedése:India, Nepál, Pakisztán, Burma, Sri Lanka, Mauritius, Maldives
Naan:- Közép és Kelet-Ázsiából származik Közel-keleti hatással. Kelesztett fehér kenyér, melyet tandúrban sütnek. A hagyományos nán recept hozzávalói: fehér búzaliszt, élesztő, só, joghurt vagy tej, ezt összegyúrják, majd fél órán keresztül kelesztik, aztán tandúrban sütik. Tálalás előtt olvasztott vajjal megkenik a tetejét.
Elterjedése: India, Pakisztán, Bangladesh, Afghanisztán
Papadum:- Dél-Indiai eredetű, nagyon vékony, ropogós kenyérféleség.Leginkább a chipshez lehetne hasonlítani. Hüvelyes lisztből, főleg fekete lencse lisztből( Urad) vagy csicseriborsó lisztből készül, fűszerekkel. (Chili, köménymag, hagymamag stb.) Előételnek szokták különböző szószokkal, csatnikkal, de a főtételek kiegészítőjeként is megtalálható. (Itt is megtalálható az indiai élelmiszerboltokban csomagban, csak forró olajban ki kell sütni., Ajánlom, mert érdekes, különleges és pillanatok alatt megvan.
A fenti képen is Papadam látható amit én sütöttem.
A lista nem teljes, csak azokról a kenyérfélékről írtam amelyikek a leg elterjedtebbek Indiában.
Kicsit kezd elegem lenni abból, hogy az indiai éttermekben itt Budapesten a pincérek nincsenek felvilágosítva arról, hogy melyik indiai kenyérnek mi a neve és milyen módon készül. Pedig ez a minimum én azt gondolom. Elég nagy káosz él az emberek fejében. Ami ennél rosszabb, az hogy a kedves pincérünk (direkt nem írom meg melyik indiai étteremben volt, mert különben egyik kedvenc éttermem) erősíti a saját igazát, ami természetesen rossz információkon alapul.
Na szóval, gondoltam írok egy kis ismertetőt az indiai kenyérfélékről.
Chapati / Rhoti: - egyik legnépszerűbb kenyérféle. Teljes kiőrlésű lisztből készített kerek formájú kenyér, tava- n( lapos serpenyő )vagy fém lapon.
Eredete: India
Elterjedése: India, Nepál, Pakisztán, Banglades, Sri Lanka.
Puri:- Készülhet: teljes kiőrlésű, finom vagy durva búzalisztből. A legelterjedtebb a maida (finom) búzaliszt. A liszt, só, vízből gyúrt tésztát, kis kerek formákra szaggatjuk vagy nyújtjuk és növényi olajban vagy ghiben arany sárgára sütjük. Van olyan recept amelyikben köménymag is szerepel.
Eredete: India
Elterjedése: India, Nepál, Burma, Bangladesh, Pakisztán, Malaysia
Dosa:- eredetileg rizs és fekete lencse ( Urad dal) lisztből készül, fermentált tésztából. Egy éjszakát erjesztik. A tészta állaga a palacsintához hasonló. Forró zsírozott fém lapon sütik. Tálalják töltve, vagy ételek mellé forrón, azonnali fogyasztásra.
Eredete: India
Elterjedése: Dél-India, Sri Lanka, Myanmar, Singapore, Malaysia.
Leggyakoribb ételek: Masala Dosa, Rava Dosa, Onion Dosa stb.
Paratha:- A paratha az egyik legelterjedtebb kovásztalan kenyér, hasonlít a chapatira, csak sokkal vastagabb és rétegzett. Gyakori a töltött paratha, a tésztába bele gyúrjak a párolt zöldséget ( krumpli, karfiol, zöld fűszerek, csili stb.) és azzal együtt sütik meg. Készül teljes kiőrlésű vagy finom búzalisztből. Nagyon ízletes, többnyire reggelire fogyasztják, mert laktató.
Eredete: India
Elterjedése:India, Nepál, Pakisztán, Burma, Sri Lanka, Mauritius, Maldives
Naan:- Közép és Kelet-Ázsiából származik Közel-keleti hatással. Kelesztett fehér kenyér, melyet tandúrban sütnek. A hagyományos nán recept hozzávalói: fehér búzaliszt, élesztő, só, joghurt vagy tej, ezt összegyúrják, majd fél órán keresztül kelesztik, aztán tandúrban sütik. Tálalás előtt olvasztott vajjal megkenik a tetejét.
Elterjedése: India, Pakisztán, Bangladesh, Afghanisztán
Papadum:- Dél-Indiai eredetű, nagyon vékony, ropogós kenyérféleség.Leginkább a chipshez lehetne hasonlítani. Hüvelyes lisztből, főleg fekete lencse lisztből( Urad) vagy csicseriborsó lisztből készül, fűszerekkel. (Chili, köménymag, hagymamag stb.) Előételnek szokták különböző szószokkal, csatnikkal, de a főtételek kiegészítőjeként is megtalálható. (Itt is megtalálható az indiai élelmiszerboltokban csomagban, csak forró olajban ki kell sütni., Ajánlom, mert érdekes, különleges és pillanatok alatt megvan.
A fenti képen is Papadam látható amit én sütöttem.
A lista nem teljes, csak azokról a kenyérfélékről írtam amelyikek a leg elterjedtebbek Indiában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése