Úgy gondoltam, már elég sok időt cipeltem magamban Indiát, a sikátoraival, a szent teheneivel, az összes istenével, tarka ünnepeivel és sokszínű világával együtt. Eljött hát az idő, hogy letegyem...amit letehetek.


2015. február 17., kedd

MahashivratriMa van Maha Shivratri!
Shivratri (ejtsd: sívrátri), Mahashivratri (Shivának szentelt éjszaka  vagy Nagy Shivának szentelt  éjszaka a szószerinti fordítás)
Egyik legnagyobb hindu ünnep, amelyet az egész országban ünnepelnek.
A mitológia szerint ezen az estén vette feleségül Shiva Párvatit.
Hogyan ünneplik a hívők: 
hajnalban szent fürdőzés, majd a templomban a Shiva lingamot fürdetik meg vajban, tejben, mézben. Egész napos böjt, csak vizet ihatnaka, csak magokat ehetnek napnyugta előtt és napnyugta után. 
Egész napot a templomokban töltik, egész napos pujákat tartanak, bajanokat  énekelnek és főként a híres mantrát kántálják: Ohm Namah Shivaya
A lingamnak felajánlanak:
 almát, bel levelet, gyümölcsöket,bétel leveleket, a templom papja pedig 3 vízszintes csíkot húz hamuval a hívők homlokára ez a Tripundra.
Éjszaka a templomokban rituális táncot adnak elő a hívők: Tandava a neve, ez Shiva kozmikus tánca.
Happy Mahashivratri!!!2015. február 15., vasárnap

Inspiráció

Köszönöm a sok véleményt, támogatást és egyetértést! Örülök, hogy ilyen sokan vagyunk akik hasonlóan gondolkodunk!(:-)) 
Egy csodálatos képet mutatok ma nektek! Megint színes csurikat...(:-)))

2015. február 4., szerda

Köszönöm és a karma


Miért jutottam erre a bejegyzésére?!Hamarosan megtudjátok! Most jelezném jó előre, hogy akinek nem inge... Vagy más szóval : tisztelet a kivétel.
Köszönöm, hogy sokan olvassátok a blogomat. Amióta blogot írok, azóta volt sok jó és kellemes meglepetés, meg sok kellemetlen is. De ez így is van rendjén, kell valamilyen egyensúly.
Mindig azt írom ide,  bármiben segítek csak írjatok. Örülök, hogy sokan megkerestek a kérdéseitekkel. Mindig minden levélre válaszolok, hiszen így tartom korrektnek. 
Viszont lenne egy folytatás, nem az én részemről, hanem attól aki megkeresett, segítséget kért,  az hogy megköszönje. 
Ez az ami most már egyre gyakrabban elmarad, sajnos.
Javítottam már szakdolgozatot,  prezentációt, adtam tanácsokat, egyikre sem jött válasz: köszönöm, ez a minimum én azt gondolom. 
Most körülbelül 2 hete, szintén érkezett egy kérés ( ez volt az utolsó csepp) egy jógamestertől aki szeretett volna információt megtudni a hamarosan közelgő Shivrátriról. Azt már nem is kommentálom, hogy milyen jógamester az, aki 20 éve tanít jógát és nem tudja, hogy az egyik legnagyobb hindu ünnep a Shivrátri. 
Azt viszont szóvá teszem,  hogy nem köszönte meg. ( természetesen válaszoltam neki, lehet hogy túl sok volt a szanszkrít szó?!)  
Neki különösen meg kellett volna, mert egy mester, aki másokat tanít!

Az, hogy a köszönöm milyen kapcsolatban áll a karmával? Egy mondatban összefoglalom: a cselekedeteink kihatnak a karmánkra, ha jógamester vagyok, ha nem. Sajnos ez a szomorú valóság, mert minden karmikusan determinált!

További szép estét mindenkinek!